Oases langs de belgische autosnelwegen: de opkomst van innoverende tankstations

Sinds 2011 veroorzaakt Total een metamorfose in het landschap langs de autosnelwegen (tussen Kortrijk en Antwerpen  en tussen Leuven en het Duitse Aken)  met de invoering van uitgebreide en innoverende tankstations met een architectuur en een ecologisch aspect die zorgvuldig bestudeerd werden. Deze ruimten werden ontworpen met aandacht voor het milieu en zijn aangepast aan de uiteenlopende en verschillende weggebruikers, van vrachtwagenchauffeurs tot vakantiegangers die elk hun eigen behoeften hebben.

  • Het ontwerp van elk tankstation houdt rekening met de samenhang tussen alle elementen

    Het ontwerp van elk tankstation houdt rekening met de samenhang tussen alle elementen

  • De uitgestrekte openbare ruimtes met transparante voorgevels geven uitzicht op groene oases

    De uitgestrekte openbare ruimtes met transparante voorgevels geven uitzicht op groene oases

  • Project Kalken op de E17, opening einde 2016

    Project Kalken op de E17, opening einde 2016

  • be-proof-stations-service-innovantes-4-nl

    De twee luifels te Kalken, geïnspireerd op de Erasmusbrug in Rotterdam, verbinden de 2 sites aan elke kant van de snelweg. De spectaculaire luifels van de tankstations dienen als herkenningspunten langs de autosnelwegen.

Volgende Prev
  • Het ontwerp van elk tankstation houdt rekening met de samenhang tussen alle elementen
  • De uitgestrekte openbare ruimtes met transparante voorgevels geven uitzicht op groene oases
  • Project Kalken op de E17, opening einde 2016
  • be-proof-stations-service-innovantes-4-nl

 

Een dynamische dienstenzone, aangepast aan elke klant

Dankzij het panoramische uitzicht van 360° over de landschappen langs de tankstations kan men er genieten van een ontspannend moment op een plek waar men het niet zou verwachten, waar kinderen kunnen spelen en families kunnen picknicken. Het ontwerp van elk tankstation houdt rekening met de samenhang tussen alle elementen, van de parkeerplaats tot de speelpleinen en de tankstations zelf.

Dit project streeft naar toegankelijkheid, kwaliteit en veiligheid voor alle gebruikers. Het geheel is van superieure kwaliteit en is bovendien toegankelijk voor rolstoelpatiënten, met een uniek concept met douches, restaurants, boetieks, WiFi-netwerk en faxdiensten.

Vrachtwagenchauffeurs genieten bovendien van unieke voordelen met specifiek ingerichte ruimtes. Paadjes die langs de tuinen lopen, leiden naar de standplaatsen, speciaal ontworpen voor de zware vrachtwagens. Daar kunnen ze hun vrachtwagen op een beveiligde parking parkeren . Ze krijgen ook douches en een ontspanningsruimte ter beschikking gesteld.

Marc Seminck, directeur van het Total Belgium-netwerk legt uit: "De parkeerplaatsen van het uitgebreide Total-netwerk van tankstations worden intensief gebruikt door vrachtwagens. We zijn veel meer dan een alleen maar een brandstofleverancier. We doen er alles aan om de veiligheid van onze klanten en chauffeurs te verbeteren."

Een duurzame constructie in een beschermde omgeving

Een duurzame constructie, zoals het tankstation dat in 2016  gerealiseerd wordt te Zolder, is de creatie van een gebouw dat op een intelligente manier ontworpen werd: moduleerbaar, gemakkelijk uitbreidbaar en herbruikbaar. De voorgevels van de constructies zijn gemaakt van ramen met uitneembaar glas en een bekleding van afwisselend individuele lagen hout en plaatstaal, in de plaats van traditionele sandwichpanelen. Resultaat: het volume van het gebouw kan makkelijker aangepast worden en vereenvoudigt recyclage nadien.

De materialen, die van elkaar losstaan, kunnen gemakkelijk gerecycleerd worden en vervangen worden door andere. De thermische isolatie bestaat uit brandwerende platen die vervaardigd zijn op basis van recycleerbare minerale wol, met een harde tussenlaag.

Dit type constructie heeft bovendien een zuinig water- en energieverbruik en is gemaakt van recycleerbare materialen, zonder toegevingen te doen op het vlak van veiligheid. Dankzij de biologische behandeling van het afvalwater verloopt het zuiveringsproces geurloos. Alle oppervlaktewateren van de site worden opgevangen in bufferzones of worden gefilterd. Met een systeem dat de warmte van de koelkasten opvangt, kunnen we het gebouw verwarmen. Dit levert een daling van 50% energieverbruik op. Het verlichtingssysteem is gebaseerd op lage verbruikstechnieken met een LED-verlichtingsmodule die gestuurd wordt met bewegingsdetectoren.

Een ecologisch presterend concept

Elke site werd geselecteerd na een diepgaande analyse van de plaats en zijn omgeving. Door rekening te houden met de geschiedenis van de site en de relatie tussen gebouwen en hun omgeving werkten landschapsarchitecten, grond- en omgevingsspecialisten, geluids- en lichtexperts, ecologen en technici samen om de essentiële omgevingskenmerken en een duurzame constructie te handhaven.

 

Dit project delen